מפרצים בשיער

מפרצים בשיער

פורמולה טבעית ייחודית להצמחת שיער ומניעת נשירה שיעילותה הוכחה במחקר קליני!

מפרצים בשיער הם תופעה המשפיעה על המראה האסתטי של השיער שלנו. מדובר באובדן שיער מקומי, לרוב באזור הקדמי של הקרקפת, אשר עשוי להיראות כמו נסיגה של קו השיער מהמצח שלנו בצורת משולש או קשת. לתופעה אסתטית זו יש כמה גורמים אפשריים – מגורמים גנטיים, דרך שינויים הורמונליים ואורח חיים ועד השפעות הגיל. במאמר זה נדבר על התופעה, על הסוגים השונים של מפרצים, על הגורמים להופעתם, על הדרכים למניעת המפרצים ועוד.

מה הם מפרצים בשיער?

מפרצים בשיער הם תופעה המתארת אובדן חלקי או מלא של שיער באזור הקדמי של הקרקפת, המצח. המראה האופייני של המפרצים הוא נסיגה של קו השיער בצורת קשת או משולש, כאשר השיער בחלקים אחרים של הקרקפת נשאר עבה ובריא יותר. המפרצים עשויים להופיע בצורה הדרגתית וללוות את האדם לאורך שנים או להתרחש בפתאומיות, תלוי בסיבות להופעתם. אף שמדובר בתופעה שנפוצה יותר בקרב גברים, נשים יכולות לסבול ממפרצים בשיער גם כן, בעיקר כתוצאה משינויים הורמונליים או ממצבים רפואיים מסוימים.

סוגי מפרצים בשיער

יש כמה סוגי מפרצים בשיער הנבדלים זה מזה בעומקם, במיקומם ובצורתם:

  • מפרצים קלים: מדובר בנסיגה קלה בקו השיער הקדמי, שבדרך כלל אינה נראית לעין במבט ראשון. מפרצים אלו יכולים להופיע כבר בגיל צעיר ולא תמיד יהיו סיבה לדאגה, אלא אם כן הנסיגה ממשיכה ומתפשטת.
  • מפרצים עמוקים: מפרצים אלו מאופיינים בנסיגה ניכרת של קו השיער, לעיתים עד אמצע הקרקפת. תופעה זו עלולה להחמיר עם הזמן ולהוביל להתקרחות מוחלטת באזור הקדמי.
  • מפרצים בצורת 'M': סוג זה של מפרצים מתאר נסיגה סימטרית בשני צידי קו השיער הקדמי, כאשר החלק המרכזי של השיער נשמר. התוצאה היא צורת 'M' במבט מלמעלה. סוג זה נפוץ בעיקר בקרב גברים בעלי נטייה גנטית להתקרחות.
  • מפרצים נשיים: אצל נשים המפרצים מופיעים בדרך כלל בצורה של דילול השיער באזור הקדמי של הקרקפת ולאו דווקא כנסיגה של קו השיער. הדילול עשוי להיות כתוצאה משינויים הורמונליים, כמו בגיל המעבר או בשל בעיות רפואיות כמו תת-פעילות של בלוטת התריס.


מה הגורמים למפרצים בשיער?

הופעת מפרצים בשיער נובעת ממגוון רחב של גורמים, חלקם פיזיים וחלקם קשורים בבעיות אחרות:

גנטיקה
לגנטיקה תפקיד משמעותי בקביעת דפוסי צמיחת השיער והנסיגה שלו בכל אדם. אנשים שיש להם היסטוריה משפחתית של מפרצים או התקרחות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מפרצים בעצמם. גנים האחראים על רגישות זקיקי השיער להורמונים מסוימים, כמו דיהידרוטסטוסטרון (DHT), עלולים לעבור בתורשה מהאם או מהאב.

הורמונים
שינויים הורמונליים יכולים להיות גורם להופעת מפרצים בשיער. ההורמון דיהידרוטסטוסטרון (DHT), שהוא נגזרת של ההורמון הגברי טסטוסטרון, משפיע על זקיקי השיער וגורם להצטמצמותם ולהתנוונותם. רמות גבוהות של DHT נפוצות יותר אצל גברים, ולכן הם סובלים יותר מנשירת שיער וממפרצים. גם נשים יכולות לחוות נשירת שיער ודילול כתוצאה משינויים הורמונליים, כמו בהיריון, בלידה, בגיל המעבר או כתוצאה מבעיות רפואיות שונות.

גיל
ככל שאנחנו מתבגרים, תהליך צמיחת השיער מאט והשיער הופך לדק ועדין יותר. הסיבות לכך הן רבות ומגוונות, כולל שינויים ברמות ההורמונים, ירידה בזרימת הדם לקרקפת ושינויים במטבוליזם של תאי השיער.

אורח חיים
תזונה לא מאוזנת, דלה בוויטמינים ובמינרלים חיוניים כמו ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין D ועוד, עשויה לגרום להיחלשות השיער ולנשירה. גם עישון, צריכת אלכוהול מופרזת, חוסר בפעילות גופנית ומתח כרוני עלולים להשפיע לרעה על בריאות השיער. נוסף לאלה, שימוש תכוף במוצרי שיער כימיים כמו צבעי שיער, החלקות כימיות ותכשירים אחרים עלול לפגוע בזקיקי השיער ולגרום להופעת מפרצים.

מניעת מפרצים בשיער

אף שהופעת מפרצים בשיער עשויה להיות בלתי נמנעת אצל חלק מהאנשים, יש צעדים שאפשר לנקוט כדי למנוע או לעכב את התופעה. הינה כמה טיפים למניעת מפרצים בשיער:

  • תזונה נכונה: הקפדה על תזונה מאוזנת, עשירה בוויטמינים ובמינרלים חיוניים, עשויה לשפר את בריאות השיער ולמנוע את התדלדלותו. מומלץ לכלול בתזונה מזונות עשירים בברזל, באבץ, בחלבון, בחומצות שומן אומגה-3 ובוויטמינים מקבוצת B ו-D.
  • הפחתת מתח: מתח כרוני עלול להשפיע לרעה על בריאות השיער ולגרום לנשירה. תרגול של טכניקות להרפיה ולהפחתת מתח, כמו מדיטציה, יוגה או פעילות גופנית סדירה, עשוי לעזור לשמור על בריאות הקרקפת והשיער.
  • שימוש מושכל במוצרי שיער: הימנעות משימוש תכוף במוצרי שיער כימיים או עיצוב בחום כמו צבעי שיער ומחליקים, עשויה לעזור לשמור על שיער בריא וחזק. אם אפשר, כדאי להשתמש במוצרי שיער טבעיים ועדינים ולשמור על הקרקפת נקייה ובריאה.
  • עיסוי קרקפת: עיסוי באופן קבוע עשוי לשפר את זרימת הדם לקרקפת ולעזור להמריץ את זקיקי השיער. אפשר לבצע עיסוי הקרקפת עם שמנים טבעיים כמו שמן קוקוס, שמן ארגן או שמן קיק, המועשרים בוויטמינים ומינרלים התורמים לבריאות השיער.
  • טיפולים רפואיים: יש טיפולים רפואיים שיכולים לסייע במניעת הופעת מפרצים בשיער, כגון תרופות המעכבות את השפעת ה-DHT על זקיקי השיער, טיפולים בלייזר לעידוד וזירוז צמיחת השיער ואף השתלות שיער.

לסיכום

מפרצים בשיער הם תופעה נפוצה הנגרמת ממגוון גורמים כולל גנטיקה, הורמונים, גיל ואורח חיים. אף שהמפרצים עלולים להיות מטרד אסתטי לרבים, יש דרכים רבות לטפל בהם ואפילו לעכב את התפתחותם. שמירה על אורח חיים בריא, תזונה מאוזנת, טיפולים מתאימים ושימוש במוצרי שיער טבעיים יכולים לעזור לשמור על שיער בריא ולמנוע את התפתחות המפרצים.

שאלות נפוצות

כן, במקרים מסוימים אפשר להצמיח שיער במפרצים באמצעות טיפולים שונים. השיטות הקיימות להצמחת שיער כוללות שימוש בתכשירים רפואיים שונים. כמו כן, יש טיפולים בלייזר המעוררים את זקיקי השיער וממריצים את הצמיחה, והשתלות שיער שהיא שיטה פולשנית יותר אך יעילה לאנשים שיש להם מפרצים עמוקים ומתקדמים.

מפרצים בשיער יכולים להופיע בכל גיל, אך הם נפוצים יותר בקרב אנשים מעל גיל 30. עם זאת, גם צעירים יכולים לפתח מפרצים, בייחוד אם יש להם נטייה גנטית לכך או אם הם חווים שינויים הורמונליים משמעותיים.

כן, תזונה נכונה ומאוזנת יכולה לעזור לשמור על בריאות השיער ולמנוע התדלדלותו. מחסור בברזל, באבץ, בוויטמינים מקבוצת B, בוויטמין D ובחומצות שומן אומגה-3 עלול לגרום לנשירת שיער ולחולשה של זקיקי השיער. הקפדה על צריכת מזונות עשירים ברכיבים אלו יכולה לתרום לבריאות השיער ולמנוע את התדלדלותו.

עיסוי קרקפת יכול להיות שיטה פשוטה ויעילה לשיפור זרימת הדם לקרקפת, מה שעשוי לעזור להמריץ את זקיקי השיער ולעודד את צמיחתם. נוסף לכך, עיסוי הקרקפת יכול לעזור להרפיית השרירים ולהפחתת מתח, מה שיכול לתרום לבריאות הקרקפת והשיער.

מפרצים בשיער
מפרצים בשיער

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

נגישות