לא לכולן ניתנה האפשרות לתרום ביד רחבה לעמותות או אוכלוסיות במצוקה. אבל הרבה מאיתנו יכולות להשתמש במה שכבר קיים כדי להעניק לאחרות את שחסר להן: תרומת שיער למטופלות כימותרפיה שנאלצו להיפרד מהמראה, הביטחון והזהות העצמית כדי להתמודד עם מחלת הסרטן. האם תוכלי לקחת חלק? כך תעשי זאת.
פה נעצור לציין שהכתבה נכתבה בלשון נקבה, אך בהחלט פונה לשני המינים.
מה חשוב לדעת לפני תרומת שיער?
כל אחת נהנית מעת לעת להגיע למספרה, לקצץ ולהתחדש. ומה עם השיער שנגזר? במקום להשליך אותו לפח, תוכלי להעבירו כתרומה חשובה מאין כמוה לחולות בסרטן.
למה ומדוע זה כה חשוב? על אף הכאבים, הקשיים והטלטלה האישית, המשפחתית והכלכלית שנשים בכל גיל לרבות ילדות החולות בסרטן עוברות, דווקא אובדן השיער מסתמן כקושי הגדול ביותר עבורן. אובדן המראה המוכר משפיע רבות על הדימוי והזהות העצמית ומתבטא לא פעם במשבר עצום, שמחליש אף יותר את הכוחות הנפשיים הדרושים בכדי להתמודד ולהתרפא.
תהליך ההכנה של פאות העשויות שיער טבעי כרוך במאמצים ומשאבים רבים. כל פאה זקוקה לכ-7 תרומות שיער לפחות, מהן בוררים את השיער הבריא בהתאם לסוג השיער, אורכו וצבעו. בנסיבות האלה, כל תרומה חשובה מאין כמוה, שתעזור לאחרות להרוויח כוחות נוספים.
אז איך נתרום את השיער?
אם החלטת להסתפר ולהעניק תרומת שיער למי שזקוקה לה, הנה המידע המלא על התהליך:
לפני הכול – האם השיער מתאים?
תרומת שיער בעל קצוות מפוצלים, קשרים או שבירות, אינה שמישה ולכן שיערך מוכרח להיות בריא וחזק לפני שתסתפרי. אם את מתכננת להאריך אותו קצת יותר, מומלץ להנחיל שגרת טיפוח נוספת למשך מספר חודשים כדי לשקם, להזין ולחזק את השיער שלך. אמנם אורך התרומה הנדרש הוא של 30 ס"מ לפחות כפי שמיד נסביר, אבל גם תרומת שיער פחות מ-30 ס"מ תתקבל כל עוד רק 5 ס"מ ממנה סובלים מקצוות מפוצלים.
קליעת צמה ומדידת השיער
התנאי הכמעט יחידי לתרומת שיער הוא אורך של 30 ס"מ מנקודת התספורת. תרומת שיער 25 ס"מ לכל היותר כנראה לא תוכל לשמש למכירה לייצור פאה כלל ולכן מומלץ שלפני שתתרמי, תקלעי את שיערך לצמה (כפי שיבוצע במעמד התרומה עצמה) ותמדדי אותו עם סרגל או סרט מדידה פשוט.
אין מגבלה לסוג השיער כמובן ולכן תוכלי לתרום אותו ללא קשר לסוג: מתולתל, גלי, חלק, צבוע וגם שיער שעבר החלקה כימית, כל עוד חלפו 3 שנים מההחלקה האחרונה.
גזירת שיער לתרומה
במעמד התרומה, שיערך ייאסף בגומייה וייקלע לצמה אחידה. כעת נעזרים בסרגל כדי למדוד מקו הגזירה של התספורת. אם אכן מדובר באורך של 30 ס"מ לפחות, הצמה תיגזר בקו ישר ותועבר לאחר מכן לתרומה.
בחירת המספרה
מספרות רבות בכל רחבי הארץ מהוות שותפות פעילות בהתנדבות מלאה לגזירת השיער והעברתו לתרומה בחינם. אפשר למצוא בקלות דרך הרשת מקומות שעושים זאת ותוכלי להיכנס גם לאתר של זכרון מנחם ובו רשימה של מאות מספרות וסלונים.
שליחת תרומת השיער
כעת הצמה שלך מוכנה למעבר הלאה. בשלב הראשון היא תישאר לייבוש במקום כמה שיותר מאוורר ולאחר שהתייבשה לחלוטין תיעטף בניילון הרמטי ותיכנס למעטפה מתאימה. מכאן התרומה תישלח לעמותת עזר מציון או לעמותת זכרון מנחם, דרך הדואר או במסירה ידנית לכתובת העמותות. מעבר המעטפה יכול להגיע בצירוף פתק עם פרטייך האישיים, על מנת שתישלח אליך תודה והוקרה מיוחדת.
תרמתי! ומה עכשיו?
הפאנים והפאניות שקיבלו את תרומתך, ייבדקו אותה, ימיינו אותה לפי סוג וגוון השיער ויצרו ממנה פאה יפהפייה שתתאים לנשים או לילדות ולמגוון תווי פנים – על סמך תמונה שקיבלו מאותה דורשת ובהכנה אישית לפי מה שמתאים לה. לפני תחילת העבודה השיער עובר ניקוי יסודי ומשם לתהליך תפירה קפדני. בסיום נקראת האישה או הילדה לפאנית להתאמה מדויקת יותר, שם הפאה תסופר ותעוצב ותהפוך תוך שעתיים לחלק בלתי נפרד מהמראה והאישיות שלה.
שאלות נפוצות:
זה פשוט: מוצאים דרך אתר זכרון מנחם מספרה המתנדבת לגזור את שערך בחינם ולהעבירו לתרומה. כעת מגיעים למספרה, קולעים את השיער לצמה וגוזרים בקו ישר.
מאות מספרות וסלונים ברחבי הארץ מציעים לגזור את שיערך ולהעבירו לתרומה בחינם. ניתן למצוא אותן באתר עמותת זכרון מנחם או באתר של עמותת עזר מציון.
ככלל, ניתן לתרום שיער רק באורך של 30 ס"מ ויותר. הסיבה לכך היא הכמות הנדרשת לייצור כל פאה, הנאספת מכ-7 תרומות שדומות בגוון, סוג השיער והמראה שלו זו לזו.
בהחלט. ניתן לתרום את כל סוגי השיער ללא הבדל, כל עוד השיער בריא, ללא שבירות וקצוות מפוצלים וללא החלקה כימית משלוש השנים האחרונות.
כל צמה יבשה, עטופה ובמעטפה סגורה ניתן לשלוח לעמותת זכרון מנחם בכתובת: ת.ד 16383 ירושלים, מיקוד: 9116301. ניתן למסור את המעטפה ידנית בכתובת: ליאו ויסמן 10 ירושלים.
כל עוד לא יצורפו לתרומת השיער פרטים מזהים של התורמ/ת, התרומה תהיה אנונימית.