על חומצה פולית ונשירת שיער

חומצה פולית

פורמולה טבעית ייחודית להצמחת שיער ומניעת נשירה שיעילותה הוכחה במחקר קליני!

נשירת שיער מוגברת נחשבת לבעיה שמצריכה טיפול תרופתי, תזונתי ולעיתים גם נפשי. אבל האם ידעתם על הקשר המיוחד שבין חומצה פולית לנשירת שיער, שעשוי לפתור לחלוטין את הבעיה? מיד נספק לכם את כל האינפורמציה לגבי צריכת חומצה פולית כטיפול אקטיבי לנשירה ועד כמה היא באמת יעילה.

נתחיל ממה שבאמת מעניין: האם חומצה פולית עוזרת לטפל בנשירת שיער?

כן! כולנו יודעים שישנו קשר מסוים בין מחסור במינרלים וויטמינים לבין נשירת שיער מוגברת (כלומר נשירה של מעל 150 שיערות ראש מידי יום), מה שמתבטא במלוא עוצמתו כאשר הגוף סובל מחוסר בויטמין B9 אותו אנו מכירים בשם חומצה פולית (פולאט).

חומצה פולית משתתפת באופן אקטיבי בתהליך הייצור והשימור של תאי גוף, מה שהופך אותה לשחקנית מרכזית בתהליכי התחדשות שמשפיעים באופן טבעי על תאי הקרקפת ומעודדים צמיחת שיער.

B9 שותף לעוד מספר תהליכים חשובים, ביניהם קידוד חלבונים, תיקון פגמים ב-DNA ויצירת רקמות. הוא שותף גם ליצירה של תאי דם אדומים ותקינים שאחראיים בתורם לאספקת דם, חמצן ומרכיבי הזנה לקרקפת לרבות ויטמין C ו-B12 שמשתתפים בתהליך ייצור, פירוק וחילוף של חלבונים. ככל שחומצה פולית נמצאת בגוף בכמות תקינה, הקרקפת זוכה לרמת חמצן מאוזנת וחלבונים איכותיים ויכולה לפקח כראוי על תהליך הנשירה והצמיחה יעיל לאורך זמן.

מחסור בחומצה פולית – כיצד הוא משפיע על הגוף והשיער?

למחסור בחומצה פולית יש ביטוי משולב בכמה מערכות גוף. הראשוני שבהם הוא ייצור איטי ואף פגום של תאי דם אדומים, בעלי תפקוד משובש שמונע אספקה רצויה של חמצן וחומרי הזנה. חוסר בויטמין עשוי להתבטא באנמיה מצד אחד (שמביאה בתורה לשיער דהוי ומאפיר) ובנשירת שיער קשה מצד שני.

כאשר מערכות הגוף זוכות לרמת חמצן נמוכה, הגוף נאלץ לחפש אחר מקור חלופי ומאיץ בשל כך את קצב ייצור הטסטוסטרון – ההורמון האחראי לרמות גבוהות של DHT בקרקפת ושידוע כגורם המרכזי בבעיית התקרחות. כתוצאה, שיערות חדשות יחדלו מלצמוח ולא יספיקו להחליף את השבורות והפגומות שנוטות לנשור. לכך צריך להוסיף גם ייצור נמוך יותר של תאי פפילה המתפקדים כמנגנון ההזנה לשורשים ושל סבום המהווה את השומן הטבעי של הקרקפת.

בגוף, מחסור בחומצה פולית יכול להתבטא בהפרעות ותופעות כמו קוצר נשימה, חולשה, נטייה ליציאה מריכוז, דופק לב מוגבר ואף דיכאון. עשויים לחול גם שינויים במראה וגוון הציפורניים, הפרעות במערכת העיכול ובמוח.

למה צריך לצרוך חומצה פולית ממקור חיצוני, ואיך עושים את זה?

גוף האדם לא יודע כיצד לייצר בעצמו את ויטמין B9 ולכן צריך לפנות לשני מקורות חיצוניים:

תזונה עשירה בחומצה פולית

לשמחתנו קיימים מקורות מזון רבים שמכילים חומצה פולית, בדגש על משפחת המצליבים כמו ברוקולי ותרד, פירות הדר כמו תפוזים, אשכוליות ובננות, דגנים, אגוזים, אבוקדו, שעועית ואפונה.

כמובן שהתזונה מוכרחה להיות מאוזנת – כמות נדיבה של פסטה (דגנים) מידי יום למשל לא תשיג את מטרתה (בעיקר לא בחימום, משום שתצורת הויטמין נפגמת במידה מסוימת בתהליך הבישול), שכן צריכה מוגברת מידי תגרום לעלייה אפשרית ברמת הסוכר בדם. אך כאשר הגוף סובל ממחסור בהחלט ניתן להשתמש במינון גבוה בכפוף לפיקוח תזונתי. 

צריכת תוסף תזונה של חומצה פולית

התוספים אינם מחליפים כשלעצמם את התזונה האישית שלנו, אך יכולים להשלים אותה כנדרש עד למינון היומי המומלץ. חומצה פולית בדרך כלל תינתן בצריכה של כמה מאות מק"ג ליום וחשוב ללוות אותה בשתייה רבה של מים. במצב תקין שבו אין חוסרים משמעותיים אך קיימת נשירה שדורשת טיפול, יספיקו 200-400 מק"ג ליום. בקרב נשים בהריון שנמצאות בסיכון טבעי הן לאנמיה והן למומים עובריים (עקב שכפול לקוי של DNA והתחלקות התאים של העובר במצבי חוסר), הצריכה עומדת על כ-1,000 מק"ג ליום. כאשר החומצה הפולית מתפרקת בכבד, היא הופכת לחומצה דיהידרו פולית שחיונית לספיגה איכותית יותר של מרכיבים והעברתם למערכות הגוף.

מה ההבדל בין חומצה פולית לפולאט?

חומצה פולית נקראת פולאט בשפה המקצועית, אם כי מדובר בשני אלמנטים נפרדים שמתפרקים אחרת בגופנו ואף מתקבלים ממקורות שונים לחלוטין.

פולאט בצורתו הטבעית והגולמית, מגיע ממזונות שמכילים אותו כמו משפחת הירקות והעלים הירוקים או פירות ההדר. אבל נטילתו כתוסף תזונה היא למעשה רכיב מקומפלקס ויטמיני B הקרוי חומצה פולית.

מה קורה בצריכת מזון המכיל פולאט? המרכיבים הפעילים בפולאט הופכים לנגזרות של מספר חומרים נוספים, כך שפעולתו תהיה איכותית ואף מהירה יותר.

מה קורה בצריכת תוסף תזונה של חומצה פולית? למעשה גופנו לא מסוגל לבצע את אותה המרה לנגזרות, כך שהחומצה עוברת עיבוד ופירוק בכבד בתהליך איטי הרבה יותר. בנסיבות אלה, לעולם עדיף לקבל פולאט מתזונה ולהשלים אותו במידת הצורך עם תוסף תזונה, אך לא להיפך.

אז האם צריכת תוסף של חומצה פולית תעזור לנשירה שלי? בהחלט. במקרה כזה רצוי לשלב בין השניים כדי לייעל את התהליך הספיגה ולהבטיח שזמינות הפולאט בגוף תהיה מלאה יותר.

יש לך נשירה? חומצה פולית עשויה לעזור

אם ניגשת לבדיקות דם במקביל לתהליך נשירה בלתי תקין ואובחנה רמה לא מאוזנת של חומצה פולית, כדאי להתייעץ עם רופא ולהתחיל לצרוך אותה באופן מוגבר. הדרך הטובה ביותר להגדיל את רמת ויטמין B9 בגוף היא לצרוך מזונות עשירים בפולאט, כאשר התוספים משלימים את המחסור ועונים גם על צורך חשוב בקרב אנשים עם בעיות ספיגה במערכת העיכול.

זכרו שגם אם התחלתם ליטול חומצה פולית כטיפול לנשירה, התוצאות לא יופיעו מיד. יידרשו בין כמה שבועות למספר חודשים כדי לעודד את התחדשות הצמיחה ולכן התמדה וסבלנות הן מילות המפתח.

מאמר זה איננו רפואי ולא מהווה המלצה לצריכת חומצה פולית. בכל מקרה של נשירת שיער, יש להתייעץ עם גורם רפואי מוסמך. 

חומצה פולית

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

עיסוי הקרקפת

עיסוי הקרקפת

זה לא סתם טרנד – כי השמועות מספרות שמדובר על שיטה לעידוד צמיחת השיער, זאת לצד יתרונות נוספים – נכון, מדובר על עיסוי קרקפת. זה

קרא עוד »
מגנזיום

מגנזיום ונשירת שיער

האם ידעתם שנשירת שיער יכולה להיגרם ממגוון רחב של סיבות? ובכן, לא רבים יודעים זאת, אך אחת הסיבות לנשירת שיער, נובעת ממחסור במגנזיום (שנחשב למינרל

קרא עוד »
נגישות