גיל ההתבגרות הוא תקופה גדושה בשינויים. אבל האם נשירת שיער היא חלק מהם? לא מעט מתבגרים ומתבגרות נלחצים למראה נשירה מטרידה ואפילו קשה שאין לה הסבר ברור. הוסיפו את מצב הרוח המשתנה והדימוי העצמי בגילאי 14-17 ותקבלו מצב נפיץ שלוחץ על כל הנקודות הרגישות ומוביל לתסכול עמוק וחוסר אונים.
אז מה עושים עם נשירת שיער בגיל ההתבגרות? ממה היא נובעת וכיצד פותרים אותה? מיד נסקור את כל הסיבות הנפוצות שיכולות לגרום לכך ונתאר את הסימנים שמאותתים לכם שהגיע הזמן להתחיל לטפל.
נשירת שיער בגיל ההתבגרות: איך יודעים שיש צורך בטיפול?
ילדים, בני נוער ובוגרים נפרדים בטבעיות מ-100-150 שיערות ראש מידי יום. מדובר בתהליך טבעי לחלוטין שמהווה חלק ממחזור צמיחת הזקיקים ולכן אם אתגר הנשירה שלכם מסתכם בשערה- שתיים שמחליקות מידי פעם על החולצה או כמה מהן שנותרות על המברשת, נשמו לרווחה וחזרו לשגרה, אתם והשיער שלכם בסדר גמור.
עד כאן החלק האופטימי במשוואה וכעת לצד המבאס שלה: כל נשירה שהיא מעבר לכמות שתיארנו כאן כבר עשויה להיחשב כנשירה מוגברת המתבטאת בדלילות, קצוות מפוצלים, שיער דקיק ושביר ואולי גם התקרחות. אז מהם הסימנים שמאותתים על כך?
- נסיגת קו שיער קדמי אצל בנים – חשיפת המצח והרקות, לעתים כתוצאה מהתקרחות גנטית.
- הידלדלות שיער ב"שביל האמצע" אצל בנות – השביל הולך ומתעבה ומלווה בשיער חדש, דקיק ושביר יותר, לעתים גם מעט יותר בהיר.
- כמות משמעותית של שיערות שנפרדות מהקרקפת בקלות – גושי שיער גדולים וכהים שנותרים על מברשת השיער, נוחתים על הגב ופתח הניקוז בחפיפה או ממתינים בבוקר על הכרית.
- קרקפת מגרדת ויבשה או שומנית ומתקלפת – קרקפת לא מאוזנת היא סממן בדוק לנשירה קשה וסיבה טובה להתחיל לטפל בה כראוי.
כל הסימנים הללו מצדיקים בדיקה שתחשוף את הסיבה המדויקת לנשירה. המקום הטוב ביותר להתחיל ממנו הוא רופא המשפחה שייתן לכם הפניה לבדיקות דם בה יאותרו חוסרים ועודפים אפשריים. בדיקה זו עשויה ללמד גם על תופעות נוספות שייתכן ואתם סובלים מהן (למשל כאבי ראש, תשישות) או לעורר חשד למחלה כלשהי. במקביל אפשר כבר לפנות לרופא עור לאבחון מצב הקרקפת וצמיחת השיער המושפעת ממנה.
למה זה קורה?
בואו נסקור כעת את כל הסיבות שמביאות את שיערכם לקשט כל פינה במקום את הראש:
הורמונים
גיל ההתבגרות מאופיין בשינויים פיזיולוגיים והורמונליים רבים, מה שמביא ליציאתם מאיזון ולהיווצרות של הפרעות ושיבושים שונים במערכת הגופנית. חלקם מתבטאים בשעירות יתר בעוד שאחרים יתבטאו דרך נשירת שיער.
אלופציה אראטה
מדובר במחלה אוטואימונית יחסית נפוצה בה אפשר ללקות בכל גיל והיא נובעת משגיאה במערכת החיסון שמזהה את השיער כגורם עוין ונלחמת בו. אלופציה אראטה יכולה להתפרץ אצל הסובלים ממנה בפתאומיות ובתדירות משתנה, לעתים גם אחת למספר שנים. למחלה מספר תתי סוגים, הנפוץ ביותר הוא התקרחות מקומית שמופיעה כעיגולים על פני אזורים שונים בקרקפת.
איסוף הדוק של השיער
למרות שהוא נתפס כמקור כוח, עוצמה ודומיננטיות, שיער ראשנו הוא מרכיב עדין ורגיש. הידוק השיער בגומייה מידי יום ולמשך שעות, מתיחתו לתסרוקת קבועה כמו צמות אתיופיות או ראסטות וכן תסרוקות אסופות, קלועות או שנעזרות במסלסלים ומחליקים, עשויים לגרום לחולשה ולשבירת שיער. גם טיפוח יתר בתמרוקים עתירי כימיקליים עשויים לפגוע בצמיחת השיער ולעודד נשירה מוגברת.
חוסרים בוויטמינים ומינרלים חיוניים
התזונה של בני הנוער לא נחשבת לאופטימלית במיוחד ורובם יעדיפו את הג'אנק פוד בחוץ עם חברים מאשר ארוחות בריאות ומזינות מידי יום. כאשר שגרת היום מורכבת ממשקאות ממותקים, עושר של חטיפים ונשנושים, הגוף לא זוכה למספיק מרכיבים תזונתיים ואחד האיברים הראשונים להיפגע מכך יהיה השיער.
צריכת תרופות
נשירה כתוצאה מטיפול תרופתי היא בעיה מעט מורכבת יותר. מצד אחד, אין מנוס מנטילת תרופות במקרה של מחלה כרונית, הפרעה גופנית או התפרצות של תופעה רפואית כלשהי. מצד שני, חלק מהתרופות מאופיינות בתופעות לוואי שמשפיעות על טיב השיער וקצב הצמיחה שלו. אם אתם נוטלים כעת תרופות מרשם מסוימות, התייעצו עם הרופא שלכם לגביהן ובדקו האם ייתכן שהן גורמות לנשירה ואם אפשר להחליף אותן בתרופה אחרת.
לחץ וסטרס
אחד הגורמים הידועים ביותר לנשירה הוא לחץ נפשי מוגבר שמוציא את הגוף מאיזון ומקדם נשירה. מתבגרים סופגים את סביבתם לא פעם כמקור ללחץ ודאגה: מודאגים באופן קבוע לגבי מעמדם החברתי, נמצאים בעומס יתר בתקופת הבגרויות וממלאים את יומם בלו"ז צפוף הכולל התחייבויות שונות להורים ומשפחה, חברים, חוגים, תנועות נוער, מסגרת הלימודים ועוד. גם חשיפה לטראומות שכרוכות בחרדה ופוסט טראומה עלולה לתדלק את הנשירה לאורך זמן.
יש פתרונות, ואפשר לטפל בבעיה!
עד כה התמקדנו בסימנים הבולטים לנשירה ובסיבות להיווצרותה וכעת לחצי הכוס המלאה – אתם לא לבד במערכה וכ-30% מבני ובנות הנוער מחפשים ממש עכשיו פתרונות לבעיה, בדיוק כמוכם. הנה כמה דברים לעשות כדי לבלום את הנשירה ולהתחיל לעודד הצמחת שיער חדש ובריא:
בדיקות דם כדי לשלול חוסרים בוויטמינים ומינרלים
את הסיבות לנשירה שלכם חובה לשלול אחת אחת ומכיוון שהמשותף לרובן הוא מה שקורה כרגע בגוף, גשו לבדיקת דם שתאתר גירעון במרכיבים חיוניים לשיער כמו ברזל, סידן, אבץ, ויטמינים מקבוצה B, מגנזיום וויטמין D. אם נצפה חוסר באחד או כמה מהם, יש להקפיד על תזונה יותר מאוזנת, בריאה ועשירה ולשלב אותה עם תוספי תזונה להשלמת המכסה החסרה. אם קשה לכם להבין מה מומלץ לאכול, איזה תוסף ליטול וכיצד להרכיב את התפריט, תזונאי מוסמך יוכל לסייע לכם.
נטילת תוספי תזונה ייעודיים
מעבר לאפשרות ליטול תוספי תזונה ספציפיים (כמו אבץ, ברזל וכו'), ישנה אפשרות להשתמש בתוספי תזונה ייעודיים, שמטרתם לעודד את צמיחת השיער, כמו תוסף התזונה של הומאוטריט, HR growth, שיעילותו הוכחה במחקר קליני. מדובר בפורמולה טבעית, למניעת נשירת שיער, ולעידוד צמיחה מחודשת. לרוב, ניתן לראות תוצאות לאחר שימוש של 6 חודשים.
שגרת טיפוח נכונה
עד שמצב השיער ישתפר, בואו נעזור לו להתחזק: וותרו בתקופה הקרובה על תסרוקות הדוקות לקרקפת שמושכות את השיער (קוקו מתוח וגבוה, צמה סינית, גולגול וכדומה) והחזירו לארון את כל התכשירים הכימיים שמאיימים על השיער העדין והשברירי שלכם כרגע. זה זמן מעולה ללמוד מהי שגרת הטיפוח הנכונה לסוג השיער שלכם ולהתמיד בה מכאן והלאה – גם כדי להבריא את השיער והקרקפת וגם כדי לשמור על החוזק והבריאות העתידיים שלהם.
שתיית מים
המים בגופנו מסייעים להולכת דם, חמצן ועשרות חומרים חיוניים לשיער ולקרקפת. להמחשה, דמיינו עציץ נטוע באדמה יבשה ואת העלים המצהיבים שלו, שאינם מקבלים מהשורשים את המצע שדרוש להם כדי להתפתח וללבלב. בנוסף, 25% ממשקלה של כל שערה מהווה מים ולכן בצריכה נמוכה השיער נעשה דק ומאבד מהזוהר והחיוניות שלו בקלות.
עיסוי קרקפת
בהמשך לשגרת טיפוח עדינה ומתחשבת יותר בשערכם, זה הזמן להראות לו אהבה ולעסות את הקרקפת בעזרת האצבעות. העיסוי לא רק מרגיע ומפחית לחצים שמעודדים מטבעם נשירת שיער והוא נמצא יעיל להזרמת יותר דם אל הקרקפת.
תרופות סבתא
במקום להתלבט מול מאות תכשירי טיפוח והזנה על המדפים ולהשקיע בהם מאות שקלים, תוכלו להתחיל למרוח מסכות טבעיות לשיער מחומרים שנמצאים בכל בית. שמן זית, שמן קוקוס, חומץ תפוחים ותערובת ביצים ודבש הם אמצעים מעולים להעשרת הקרקפת בלחות ולהזנה טובה לשיער.
טיפול תרופתי כמוצא אחרון
ואם כבר ניסיתם הכל לאורך תקופה והשיער עדיין לא חוזר לקדמותו, אפשר לגשת לבית המרקחת ולבקש פרופסיה (במרשם רופא) או מינוקסי (ללא מרשם) שמאיצים את זירוז צמיחת השיער. עשו זאת בכפוף להתייעצות רפואית בלבד ורק אם לא ראיתם שיפור והתקדמות במשך מספר חודשים לפחות.
אמרו ביי לנשירה
במודעות למצבו הנוכחי של השיער ובאפיון הגורמים המדויקים לנשירה, תוכלו לעודד את השיער לצמוח מחדש ולהפגין בקרוב מראה זוהר ומתנפנף. מדובר בתהליך שיקום שידרוש מכם סבלנות והתמדה למשך כמה חודשים טובים, אך בסיומו תדעו אחת ולתמיד מה טוב ונכון יותר לשערכם ולגופכם וכיצד לשמור עליהם בריאים מכאן והלאה.