ובבוקר אחד השיער מפסיק להסתדר. חלקו האחורי נראה "מחושמל" ולא אחיד, שביל הקרקפת נראה פתאום מרווח מידי ואת הצפיפות והעובי הנהדרים שפעם שלטו כאן מחליפות כעת שיערות דקיקות וחלשות. נשמע לכם מוכר? סימן שגם לכם יש שיער דליל. החדשות הטובות הן שיש דרך לטפל בזה, אם רק תדעו מהן הנסיבות שבגללן זה קורה.
שיער דליל: למה זה קורה?
הידלדלות שיער נחשבת לבעיה נפוצה בקרב גברים ונשים כאחד, שלא בהכרח חווים אובדן משמעותי בכמות השיער או הנפח שלו, אלא בהפיכתו לדקיק הרבה יותר. כתוצאה מאותה דקיקות הולכת ומתפתחת, הקרקפת נחשפת באופן הדרגתי וגם צבע הפיגמנט המקורי מתבהר, מה שגורם למראה דליל ובלתי מחמיא לאורך זמן ממושך. אז מדוע זה באמת קורה?
גנטיקה
מידי יום נושרות בממוצע בין 70-100 שיערות ראש מאזורים מגוונים. אלא שנטייה גנטית לדלילות שיער מתלווה מטבעה לצמיחה בצפיפות נמוכה יותר. צמיחה זו פוגמת עם הזמן בנפח ובעובי השערה ולעתים מגיעה עד כדי הפסקה מוחלטת של הגדילה. כאשר מתרחשת הפסקה בצמיחה, כבר לא מדובר בהידלדלות אלא התקרחות.
שיבוש הורמונלי
מדובר בגורם שנקשר בחלקו לגנטיקה, בשל הנטייה הטיפוסית לשינויים הורמונליים בגיל המעבר. אך בקרב נשים האיזון ההורמונלי משתנה גם לאחר לידה או הפלה, הפרעה הורמונלית כתוצאה מבעיה רפואית או טיפול תרופתי מסוים, כמו נטילת גלולות. גם ירידה דרסטית במשקל עשויה לגרום להידלדלות השיער בקרב שני המינים.
מצב בריאותי
גורמים בריאותיים שונים משפיעים ישירות על מראה וקצב הצמיחה ועשויים לחבל בהם עד כדי נשירת שיער קשה. דוגמה נפוצה היא של הפרעה בבלוטת התריס שמשפיעה מטבעה על האיזון ההורמונלי אותו הזכרנו קודם, אך גם מתחים ולחצים (סטרס), מחלה אוטואימונית, פטריה בקרקפת, שחלה פוליציסטית וכן נטילת תרופות מסוימות או טיפולים כימותרפיים.
חוסרים תזונתיים
מחסור באבץ, ברזל, ויטמין B ואפילו חלבונים עשוי לגרום לשיער לאבד מנפחו וצבעו ולהצביע על דלילות הולכת ומתקדמת. גם סוכר גבוה או חומציות גבוהה בדם עשויים לגרום לכך, משום שהגוף נדרש לקראטין בכדי להגביר אליהם את התנגודת ולכן מומלץ לגשת לבדיקת דם שתאשש את הקשר בין החוסרים ומצב השיער הנוכחי. בנסיבות נוספות, ניהול אורח חיים לא בריא שכולל תזונה לא מאוזנת, פעילות גופנית נמוכה ודיאטות בזק מגבירים את הדלילות.
הידוק ועיצוב יתר של השיער
משיכת השיער לקוקו מתוח, שימוש קבוע בפן מחליק ומסלסל שיער, הידוק בסיכות במהלך היום ואפילו בשנת הלילה עלולים לפגוע בעובי ובקצב הצמיחה ולהתבטא בדילול משמעותי לאורך השנים. ההידלדלות אף תהיה חמורה יותר לאחר תקופה ממושכת של עיצוב בתסרוקות קבועות כמו למשל החלקה, ראסטות, שימוש מוגבר בתרסיסים מייצבים וצמות סיניות.
האם יש פתרון לשיער דליל?
בניגוד להתקרחות שכמעט תמיד מהווה מצב בלתי הפיך, את השיער הדליל בהחלט אפשר לשפר במספר דרכים. הפתרונות המרכזיים מתמקדים בהשלמת ויטמינים ומינרליים ושמירה על איזון תזונתי יעיל יותר, טיפול הורמונלי או שינוי תרופתי בייעוץ רפואי מתאים, הנחלת הרגלים בריאים להפחתה בסטרס ומעבר לתמרוקים שמאזנים את חומציות ולחות הקרקפת.
תרופות סבתא
מוצרים פשוטים ורבים שיש בכל בית מוכיחים את עצמם כבר שנים כאפקטיביים לעידוד הצמחת שיער, חיזוק השורשים החדשים ובלימת נשירה מוגברת שתנציח את הדלילות. הנה כמה מהם:
- שמן זית: עיסוי קרקפת בעזרת שמן זית שחומם מעט, עשוי לסייע מאוד ללחלוח הקרקפת והימנעות מיובש שגורם לפגיעה בסיב השערה.
- שמן קיק: תרופת הסבתא הידועה ביותר לחיזוק שיערות הקרקפת ושיער הפנים, גם ממנה אפשר למרוח על הקרקפת, לעסות ולחפוף היטב לאחר מכן כדי לחזק את השיער ולשמור על כוחו.
- ביצים ודבש: יש המכינים מסיכה לקרקפת מביצה טרייה וכף דבש, אותה משרים כשעה על השיער וחופפים היטב, במטרה לעטוף את השערות ב"שכבת הגנה" יעילה.
- חלב/ שמן קוקוס: כיום שמן הקוקוס משולב בתמרוקים רבים לחפיפת השיער ונחשב לטיפול טבעי יעיל לטיפוח השיער והקרקפת והשמירה עליהם.
- מסיכה טבעית לשיער: עוד תרופת סבתא נפוצה היא לערבב כף של עלי רוזמרין כתושים או שמן רוזמרין עם לימון סחוט, חלמון ביצה ושתי כפות שמן זית. את התערובת מורחים בעיסוי עדין על כל הקרקפת והשיער ובהספגה עד לשורשים. לאחר חצי שעה שוטפים היטב.
כדורים ותוספי תזונה
אנחנו מה שאנחנו אוכלים. לכן חלק מרכזי מאוד בבלימת הדלילות וחזרה למראה שיער בריא, שופע ועתיר ברק מותנית בהשלמת החוסרים התזונתיים שאותרו בבדיקת דם פשוטה. בדרך כלל, תירשם לכם נטילה של ברזל, חומצה פולית, סידן, אומגה 3 או ויטמינים מסוימים מקבוצת ויטמיני B – מינרליים ששותפים באופן טבעי לתהליכי הצמיחה והגדילה של שיער הקרקפת ומשפיעים רבות על מראה השיער והפרשת ההורמון DHT שמבנה את זקיקי השערה. כיום קיימים בשוק לא מעט תוספי תזונה שמסייעים לצמיחת השיער, ופה נרצה לציין לטובה את תוסף התזונה של הומאוטריט, HR GROWTH, שהוכח כיעיל במחקר קליני.
במקביל לצריכת התוספים, זה גם הזמן לסגל הרגלי תזונה בריאים ומטיבים יותר, שכוללים סיבים תזונתיים מירקות ופירות, אכילה מאוזנת ומגוונת.
השיער דליל? יש מה לעשות!
למרות שגופנו ותווי פנינו נוטים לשינויים עם הגיל, אורח החיים שסיגלנו לעצמנו או התרחשויות בלתי צפויות כמו מצב רפואי, את דלילות השיער ניתן לבלום ולטפל בה מכאן והלאה. בעזרת פתרונות פשוטים ואיכותיים שמגיעים מעולמות הרפואה הטבעית ותומכים בנסיבות שבהן התרחשה ההידלדלות, אפשר לשפר בהדרגה את מראה השיער ואיכותו, להביא לצפיפות טובה יותר עם הזמן ולהשיב אותו למראה הנפוח, הזוהר והאחיד שנהניתם ממנו קודם לכן.
שאלות נפוצות
לשיער דליל יש מספר סיבות אפשריות: גנטיקה, שינוי הורמונלי (בגיל המעבר או למשל לאחר הלידה), חוסרים תזונתיים, טיפול תרופתי או מצב רפואי מסוים וגם שגרת טיפוח אגרסיבית שכוללת את הידוק השיער בסיכות וגומיות או שימוש תכוף במחליקים, פן וכדומה.
אפשר לעבות את השיער בתהליך עקבי שיימשך לפחות מספר חודשים, בעזרת תרופות, תכשירים או מוצרים שתואמים את הנסיבות האישיות שלכם המופיעות במאמר שלנו.
כקו טיפול ראשוני, חשוב לעבור לתזונה מטיבה ובריאה יותר, בדגש על סיבים תזונתיים ומוצרי מזון המכילים ויטמינים ומינרליים שיש מהם חוסרים. אפשר גם לנסות להשתמש בתרופות סבתא כמו שמן קיק, שמן זית או קרם קוקוס, שידועים כמחזקים את שורשי השערה ומונעים יובש ושבירת שיער.
שיער דליל נובע לעתים מחוסר איזון תזונתי שאפשר ללמוד לגביו בבדיקת דם. בהתאמה, תצטרכו לצרוך מהמינרל החסר כמו סידן, ברזל, ויטמין D, אבץ, חומצה פולית וכיוצ"ב כדי להתחיל לשקם את מצב השיער.