קשקשים הם תופעה טבעית נפוצה מאוד המאופיינת בגירוד וקילוף של עור הקרקפת. יותר ממחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מקשקשים בכמות גבוהה בשלב כלשהו בחיים. אף על פי שהם לא עושים שום נזק בדרך כלל, הפיסות הלבנות הבולטות לעין יכולות לגרום מבוכה חברתית רבה. הקשקשים נגרמים מקצב מואץ של התחדשות תאי העור ונשירת תאים מתים מהקרקפת. גורמים שונים כמו רגישות, יובש יתר או עודף שומן, דלקות עור ועוד יכולים לעורר את התפתחות הקשקשים על עור הקרקפת של כל אחד ואחת. במאמר זה נסביר לכם בדיוק איך תוכלו להתמודד עם הקשקשים ולהפחית אותם בקלות בכמה שלבים ושיטות שונות.
מה זה קשקשים בכלל?
קשקשים הם תאי עור המתייבשים ומתים, ומתנתקים מהקרקפת. כמות קטנה של קילוף היא תקינה כיוון שתאי העור מתחדשים כל הזמן על הקרקפת שלנו וגם בעור הגוף שלנו. אבל יש אנשים החווים קצב מואץ של התחדשות תאי העור, מה שגורם להצטברות נראית לעין של קשקשים לבנים לאורך הקו הראשוני של השיער ועל הכתפיים. החומרה של הקשקשים יכולה להשתנות עם עונות השנה, רמות הלחץ וההורמונים. מעבר לחלקיקי תאי עור מתים, היכולים להיות מפוזרים במקומות שונים, קשקשים כמעט אף פעם לא גורמים לאי נוחות או גירוד אצל אנשים עם חומרת קשקשים קלה. עם זאת, דלקת עור שומנית חמורה יותר עלולה לכלול פצעים אדומים ושמנוניים, גירוד וקשקשים גדולים ואף עבים יותר שקל לראות.
למה קשקשים נוצרים?
יש כמה גורמים המשפיעים על קצב ההיווצרות של קשקשים בקרקפת:
- גירוי העור – רכיבים מסוימים במוצרים לטיפוח השיער עלולים לגרות את הקרקפת אצל אנשים ולעורר קשקשת. תסרוקות שונות ושימוש בשמפו, במוצרי שיער שונים או במייבש שיער יכולים לגרום לגירוי העור. אם אתם מחפשים מוצר ספציפי, כדאי לכם לעיין בסקירת מייבשי השיער שלנו
- רגישות לשמרים – פטרייה דמוית שמרים ששמה מלסזיה קיימת באופן טבעי על הקרקפת וניזונה מחומצות שומן בהפרשות השמן. אנשים שיש להם רגישות לפטרייה זו עלולים לחוות דלקת בעור וקשקשת
- חוסר איזון בייצור שומן – קשקשים יכולים להיגרם הן מתנאי קרקפת שמנוניים באופן חריג והן מתנאים יבשים מדי. עודף שומן נדבק לתאים מתים, ומחסור בשומן גורם לגירוי וליצירת קשקשים נוספים
- פגיעה במחסום העור – שיבוש היכולת של שכבת העור העליונה לשמר לחות יכול להאיץ אובדן מים ולחות, מה שמעורר קילוף ויצירת תאי עור חדשים אשר גורמים למוות של תאי עור אחרים, שאותם אנו רואים כקשקשים
- לחץ ומנגנוני דלקת עצבית – תגובות מערכת העצבים לגירויים פסיכולוגיים, חיסוניים או עצביים עלולות גם הן לגרום לייצור מוגבר של קשקשים
שיטות לטיפול טבעי בקשקשים
קיימות מגוון שיטות טבעיות לטיפול בקשקשים. שיטות אלו ידועות ביכולתן להקל על עור הקרקפת, להרגיע את העור אשר מושפע מהקשקשים ולהיטיב עם איכות השיער.
עיסוי בשמן רוזמרין
תרבויות שונות משתמשות בשמן רוזמרין כבר שנים רבות לשימושים רפואיים שונים, ואחד מהם הוא הצמחת שיער והפחתת קשקשים על הקרקפת. עיסוי הקרקפת בשמן רוזמרין יכול לעזור מאוד בהפחתת הקשקשים, כיוון שהשמן הזה ידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות, אנטי בקטריאליות ואנטי פטרייתיות, אשר מסייעות בשמירה על קרקפת בריאה וזקיקי שיער חזקים ובריאים.
סרפד
סרפד הוא צמח הגדל בגינות בתים שונות, ואנו מכירים אותו כצמח הגורם לגרד בעור בעיקר. אך יש לו הרבה השפעות מועילות אם משתמשים בו נכון, ואחת מהן היא שהוא מגביר את זרימת הדם הפריפרית לעור הקרקפת, ועוזר גם בנרמול רמות השומניות של הקרקפת.
שמן זית
שמן זית הוא מלחח טבעי עשיר בנוגדי חמצון ובעל תכונות אנטי דלקתיות. מריחתו על הקרקפת עשויה גם היא לתרום רבות להפחתת הקשקשים על הקרקפת. כל שעליכם לעשות הוא למרוח כמות מספקת של שמן על הקרקפת שלכם (לא צריך הרבה) ולעסות אותה, לכסות את השיער בכובע רחצה או שקית ניילון ולהשאיר אותו על הראש למשך הלילה.
שינוי תזונה
התזונה משפיעה מאוד על העור וגם על הקרקפת, והיא יכולה להשפיע גם משקעי השומן הנוצרים על הקרקפת וגורמים להופעת קשקשים. חשוב מאוד להקפיד על תזונה הכוללת את כל אבות המזון אך מפחיתה פחמימות ריקות, להימנע משתיית אלכוהול מופרזת ולהפחית את צריכת המלחים, כיוון שאלו משפיעים על השיער. חשוב לציין כי רק לאחר תקופה מבוקרת של אכילה בריאה ונכונה יהיה אפשר לראות שיפור במצב הקשקשים.
שימוש בשמפו למניעת קשקשים
קיימים מוצרי שיער רבים אשר מטרתם לסייע במאבק עם הקשקשים, ואפשר למצוא אותם על מדפי חנויות הפארם השונות. קיימים גם תכשירים רפואיים שאותם אפשר לקבל רק עם מרשם רופא.
קשקשים ונשירת שיער
קשקשים ונשירת שיער הם בדרך כלל מצבים שאינם קשורים זה לזה. על אף שהמצב יכול לגרום לאי נוחות ולגירוד, קשקשים עצמם אינם גורמים ישירות לנשירת שיער. עם זאת, דרגה חמורה של קשקשים או מצב לא מטופל עלולים להוביל לשריטות עמוקות בקרקפת, שעלולות לגרום נזק לזקיקי השיער ובעקבות כך לדילולו. לנשירת שיער אצל נשים וגברים יכולות להיות מגוון סיבות, כולל גורמים גנטיים, שינויים הורמונליים, מתח ומצבים רפואיים מסוימים, ואם הקרקפת מגורה בגלל קשקשים ייתכן שזקיקי השיער שלכם ייפגעו והשיער ינשור בקלות רבה יותר.
סיכום
קשקשים הם מצב נפוץ בקרקפת המאופיין בהתקלפות ובמקרים מסוימים בקרקפת מגרדת. מצב זה נגרם על ידי גורמים שונים כולל עור יבש, רגישות למוצרי שיער ומחלות עור כמו סבוריאה דרמטיטיס. קשקשים יכולים להוות מקור לאי נוחות ומבוכה, אך חשוב לציין שהם אינם מדבקים ואפשר לטפל בהם ביעילות עם המוצרים הנכונים.
שאלות נפוצות:
האם קשקשים מדבקים?
לא, קשקשים אינם מדבקים. זהו מצב המתרחש עקב גורמים פנימיים הקשורים לבריאות העור של הפרט ואינו מתפשט במגע.