התקרחות אצל ילדים נחשבת לתופעה לא נפוצה במיוחד, אך בהחלט קיימת. למעשה, כ-5% מהמטופלים בגילאי 3-17 צפויים להגיע לפחות פעם אחת לרופא העור ולהלין על נשירת שיער מוגברת ואף בעיות התקרחות. במאמר זה נסקור את הגורמים האפשריים ודרכי הטיפול.
התקרחות או נשירת שיער?
ילדים שסובלים מנשירה מוגברת או מבעיית התקרחות, סובלים הלכה למעשה מבושה, פגיעה קשה בדימוי והביטחון העצמי והשלכות רגשיות וחברתיות לטווח ארוך. לכן נצא כבר עכשיו מנקודת הנחה שבין אם מדובר בהקרחה ובין אם בנשירה משמעותית, שני המקרים דורשים התייחסות אמיתית ומהירה וכעת כל שנותר הוא להבין מתי זו התקרחות ומתי זו נשירת שיער.
ובכן, נשירת שיער מוגברת מהווה מצב של נשירת יותר מ-100 שערות ראש מידי יום. זה יכול להתרחש כתוצאה מחסרים תזונתיים ושעות שינה מועטות מאוד, בשל מתיחה והידוק של גומיה מידי יום ולמשך שעות ולעתים גם כתוצאה ממתחים נפשיים ומצבים רגשיים שונים.
התקרחות להבדיל, כבר נובעת ממצב בריאותי ספציפי שצריך לאבחן בהקדם מול רופא עור. החשד העיקרי כבר עם הופעת כתמי התקרחות קטנים נופל בדרך כלל על המחלה האוטואימונית אלופציה אראטה או על המחלה הפסיכיאטרית טריכוטילומניה כפי שנסביר מיד.
מה יכול לגרום להתקרחות בקרב ילדים?
קיימות מספר סיבות שגורמות לבעיית נשירה והתקרחות בקרב ילדים ובני נוער:
- אלופציה אראטה (Alopecia Areata) – מחלה אוטואימונית הגורמת למערכת החיסון לתקוף בשוגג את זקיקי השיער עד להחלשתם ונשירתם. מצב זה יוצר כתמי התקרחות הולכים וגדלים על הקרקפת ולעתים גם אובדן חלקי או מלא של שיער הפנים ואיברי גוף נוספים.
- תלישת שיער (Trichotillomania) – מדובר במצב פסיכיאטרי שנובע ממצוקה נפשית ומתבטא בתלישה אובססיבית וחזרתית של השיער. בעיה זו מאותתת על סימני מצוקה חמורים ומצריכה אבחון קליני מתאים.
- פטריות בקרקפת (Tinea Capitis) – גורם יחסית נפוץ בקרב ילדים עם בעיות התקרחות ונשירה מסיבית מאוד, שמתבטא בפטרייה על גבי עור הקרקפת (לעתים גם בעור הריסים והגבות) המונעת מזקיקי השערה להתפתח. הפטרייה מאופיינת בקשקשת רבה, גרד ושיער שבור.
- מתח נפשי – סטרס כידוע, נמנה עם גורמי התחלואה המרכזיים ביותר בעולם המערבי-מודרני ומשפיע על קצב ואופן צמיחת השיער ונשירתו על בסיס קבוע. ולכן גם ילדים שסובלים מלחצים וחרדות עשויים לסבול בין היתר מנשירה מוגברת.
איך אפשר לטפל בבעיה?
הצעד הראשון – שוללים ומאששים
מכיוון שלנשירה כשלעצמה יש גורמים נוספים וביניהם שינויים הורמונליים בגילאי ההתבגרות או כתוצאה מרקע בריאותי ספציפי (למשל אנמיה או בעיות בבלוטת התריס), חשוב להתחיל עם רשימת תסמינים קיימים כמו למשל גירוי וקשקשים, תנודות קיצוניות במצב הרוח, תחושת עייפות וחולשה נלווית וכן הלאה.
לטובת תיאור בעיית הנשירה הקיימת, נציין כי נסיגה בקו השיער הקדמי אצל נערים עשויה להתפתח גם כתוצאה מהתקרחות גנטית ואצל בנות ונערות תתרחש התקרחות ודקיקות של השיער מהקודקוד מטה בתהליך איטי למדי.
כעת אפשר לגשת לרופא המטפל ולערוך בדיקות שילמדו על המצב מקרוב, אולי על חסרים תזונתיים שקיימים או על בעיה שלא אובחנה עדיין.
הצעד השני – פונים לטיפול טבעי
אמנם אפשר להתחיל בטיפול עם מוצרים רפואיים שונים כמו פרופסיה, מינוקסי או כל תכשיר שהרופא רשם, אבל בגילאי הילדות כדאי תחילה לנסות שיטות טבעיות להפסקת הנשירה: טיפול בחוסר איזון הורמונלי, שיפור התזונה כך שתכלול בתוכה את כל קבוצות המזון ובאופן מאוזן ועשיר יותר והנחלת שגרת חיים תומכת הכוללת הגדלת שעות השינה והפחתת מתחים לאורך היום.
דבר נוסף שחשוב ליישם הוא הימנעות מיידית מעיצוב השיער עם אמצעים מאוד אגרסיביים שגורמים לתלישה וההחלשה שלו, כמו פן, מחליקים והחלקות, מתיחה והידוק בגומייה, סיכות וקליפסים וכמובן תהליכים כימיים באשר הם. הפסקה מכל אלה תסייע מאוד לשיקום שיער פגום ודליל ותביא לשיפור בצמיחה ומבנה השיער תוך חצי שנה-שנה.
התקרחות אצל ילדים: אפשר לטפל, חובה לתמוך
אובדן שיער בקרב ילדים גורם להתמודדות לא פשוטה, על אחת כמה וכמה בקרב ילדים שנאלצים לסבול מבעיות קשות בדימוי העצמי ולהתמודד עם חברת הילדים שתעביר אותם דרך אתגרים שעלולים להיות הרסניים ממש.
החדשות הטובות הן שיש מקרים רבים שבהם אפשר לבלום קרחות אצל ילדים כבר מהשלבים הראשונים, לשקם את הקרקפת ולהביא לצמיחה חדשה ובריאה כעבור תקופה. יישום פשוט של אפשרויות הטיפול בכפוף לאבחון מהיר צפויים למתן את קצב הנשירה ולהחזיר את השיער בסופו של דבר, לימים טובים.