אלופציה אראטה

אלופציה אראטה

פורמולה טבעית ייחודית להצמחת שיער ומניעת נשירה שיעילותה הוכחה במחקר קליני!

אלופציה אראטה היא המחלה הנפוצה שאיש לא מכיר: זו שמזהה בטעות אנשים רבים כמטופלי כימותרפיה, שעומדת מאחורי התקרחויות פתאומיות ובלתי מוסברות ושגרמה לסטירה מדוברת אחת על במת האוסקר. האם ייתכן שגם אתם או ילדכם סובלים ממנה? קראו ובדקו:

אלופציה אראטה: לא כל כך נעים להכיר

אלופציה אראטה (Alopecia areata) מהווה מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון מזהה בשוגג את זקיקי השיער כעוינים ותוקפת אותם, באופן שמביא לנשירתם. המחלה מתבטאת בהתקרחות מקומית על פני הקרקפת וגם באזורים נוספים כמו הגבות או הזקן ועלולה להתרחב עם הזמן לכדי קרחות גדולות ובולטות. 

למחלה יש כמה סוגים נפרדים, כל אחד מהם מתבטא בתסמינים שונים ולעתים גם בטיפול אחר:

  • אלופציה אראטה – הביטוי הנפוץ של המחלה, בו מופיעים "כתמי" קרחות. כ-90% מהחולים סובלים מסוג זה ובאופן שבו מתפתחים כמה אזורי התקרחות עגולים הגדלים כעבור תקופה בצורה ספונטנית.
  • אלופציה אראטה מפוזרת – נשירה או דלילות שיער משמעותית ופתאומית בכל אזורי הקרקפת.
  • אלופציה אוניברסליס – אובדן של כל שיער הריסים והגבות, לעתים באזורי גוף נוספים.
  • אלופציה טוטאליס – נשירת שיער מוחלטת בקרקפת.
  • אלופציה אופיאזיס – נשירה המתבטאת באובדן "פסים" מהשיער, באזורי הרקות ובעורף.

האם המחלה תוקפת גם ילדים?

כ-20% מהחולים באלופציה אראטה הם ילדים, הסובלים מהמחלה שלא בהכרח על רקע תורשתי. מן הצד השני, ילדים לחולים באלופציה אראטה לא בהכרח יסבלו מכך בעצמם.

למרות שהמחלה בפועל משפיעה רק על השיער וצמיחתו על גבי הגוף, הפנים והקרקפת, בקרב חלק מהילדים מתפתחים תסמינים נוספים כמו למשל נגעים בציפורניים ומצוקה רגשית. בשל שכיחותה הגבוהה בגילאי הילדות, חשוב לטפל במחלה תוך היכרות לעומק עם מהלכה ואפשרויות הטיפול, להישאר קשובים לקשיים ולהשלכות הרגשיות של הילדים וליצור עבורם מעגל תומך ואוהב.

מהן הסיבות להתפרצות המחלה?

הגורמים המדויקים לכך שמערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער (וליתר דיוק את המרכיב העצמוני בשערה, ככל הנראה את תאי פיגמנט השערה) אינם ידועים ורוב המותקפים הם למעשה אנשים בריאים למדי. יחד עם זאת, ישנם שני גורמים שמצביעים על קשר חלקי או מלא בינם לבין אלופציה אראטה והסיכון להתפרצותה:

מחלה פנימית קיימת

ישנם מקרים שבהם נגרמת אלופציה אראטה לאנשים הסובלים ממחלת כלי דם, לב, דלקות פרקים, סוכרת, מערכת העיכול (קרוהן או קוליטיס כיבית) או בלוטת התריס. קיים גם קשר בין המחלה לבין מחלות אוטואימוניות נוספות וביניהן וויטליגו (אובדן פיגמנט העור מכהה לבהיר), אטופיק דרמטיטיס, אסתמה ונזלת אלרגית.

רקע תורשתי

אנשים שבמשפחתם יש רקע של אלופציה אראטה נמצאים בסיכון מוגבר למחלה. ידוע גם שבקרב בני משפחתם של החולים ישנה שכיחות גבוהה יותר של סוכרת נעורים, מחלות אטופיות שונות ובעיות עור (למשל אקזמה).

תסמינים עיקריים

בכלליות, נשירת השיער המתבטאת בקרחות עגולות בקרקפת או אובדן יחסי-עד מלא של הגבות, הריסים, הזקן ושיער הגב/ החזה מהווים את התסמין האחד והיחיד של המחלה. נשירה זו לא מאופיינת בקשקשת, פריחה, גירוי או הצטלקות כלשהי ולכן ניתן לטפל בה רק בדיעבד, כלומר אחרי שמבחינים בהתקרחות בולטת.

ועם זאת, חשוב לציין שמדובר בהתקרחות פתאומית, שעשויה לצמוח מחדש כעבור תקופה ולתקוף שוב בהמשך החיים. הסובלים מאלופציה אראטה עלולים לחוות "התפרצויות" בעוצמות ובתדירויות שונות לאורך חייהם ולכן עם בוא הנשירה החוזרת ועיכוב בהיקף הצמיחה, ניתן להחשיבם כתסמין לחזרתה של המחלה.

אלופציה אראטה

האם יש טיפול לאלופציה אראטה?

למרבה הצער אין תרופה ספציפית למחלה, אך כן קיימות אפשרויות טיפוליות שמסייעות לשיער לצמוח ולבלום נשירה עתידית. מלבד טיפול ממוקד לשיער עצמו שיכול להתבטא גם באמצעים לטשטוש או כיסוי זמני של הנשירה, ניתן להנחיל שגרת חיים בריאה וחיונית יותר, לצד טיפול לתחושות הלחץ, התסכול העמוק והדיכאון שמאפיינים את הסובלים מההתקרחות והשלכותיה.

טיפול תרופתי

סטטיסטית, רוב החולים באלופציה אראטה יחוו צמיחה ספונטנית באזורי ההתקרחות כעבור כשנה. אלא שישנן תרופות מסוימות שיכולות להאיץ את קצב הצמיחה ואף לייעל אותו, חלקן במרשם וחלקן ללא מרשם.

  1. תרופות לאלופציה אראטה במרשם:
  • סטרואידים בהזרקה, בליעה או במריחה (למשל קולבטזול או אולומינאט).
  • תרופות לדיכוי מערכת החיסון, שמעכבות את פעילותם של תאי מערכת החיסון ומתאימות לשימוש זמני וקצר טווח בלבד.
  1. תרופות לאלופציה אראטה ללא מרשם:
  • מינוקסידיל – תמיסה/ קצף שמאיץ את צמיחת השיער והתאוששות הקרקפת הנחשב למוצלח מאוד נגד רוב בעיות ההתקרחות, הפועל בטווח של חצי שנה עד שנה בשימוש קבוע.
  • משחות שמתמקדות בשפעול (כלומר הפעלה מחודשת) מערכת החיסון וביניהן DPCP ואנתרלין. משחות אלה גורמות במכוון לתגובה דלקתית באזורי ההתקרחות, כך שמערכת החיסון מפסיקה לתקוף את זקיקי השיער ולספק הזדמנות להתאוששות וצמיחה.

טיפול טבעי

מכיוון שנשירה והתקרחות כשלעצמם קשורים קשר הדוק למצבנו התזונתי, הרגשי והיומיומי, ניתן לנסות גם פתרונות טבעיים שונים:

  • תרופות סבתא – מריחת מסכות טבעיות על האזורים הקירחים, כמו למשל בצל, שום, שמן זית, חלמון ביצה ועוד. מוצרים אלה לא הוכחו עובדתית ומחקרית כיעילים, אך בקרב הציבור מיוחסות להם סגולות מרפא חיוניות.
  • דיקור סיני – הרפואה הסינית שמאתרת את שורש הבעיה, מתרגמת את פעילותה לפתיחת ערוצי האנרגיה החסומים בגוף, על ידי מחטים זעירות באזורים שמשפיעים על צמיחת זקיקי השיער או לחילופין על אותו שיבוש במערכת החיסון.
  • טיפול רגשי – חלק אדיר מההתמודדות עם אלופציה אראטה הוא מנטלי. המחלה שגורמת ללחץ עצום, לדכדוך ומתחים, מביאה בתורה לנשירה מוגברת אף יותר. לכן טיפול להפחתת המתחים ולמציאת מקורות החוזק והעוצמה האישיים צפוי לסייע רבות.
  • מזותרפיה – מדובר בשיטת טיפול יחסית חדשנית, שמשתמשת במחטי דיקור זעירות במטרה להחדיר דרכן תמיסות טבעיות לאזורים הבעייתיים. הטיפול איננו פולשני או מכאיב ומטרתו לחזק את זקיקי השיער ולשקם אותם.

הקפדה על תזונה נכונה

אנשים עם מחסור בברזל ואבץ, בעלי רקע בריאותי שנקשר למופעים של אלופציה אראטה וסובלים מהמחלה שמנהלים שגרה תזונתית לקויה ימצאו את תהליך הצמיחה אצלם אחרי "תקיפה" של אלופציה כקשה ומאתגר במיוחד.

לכן חלק בלתי נפרד מכל טיפול נבחר באשר הוא, יהיה להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה ממזונות נוגדי דלקת כמו פירות וירקות, זרעים, אגוזים וחלבונים רבים. מומלץ גם לצרוך שמנים מהצומח כמו אבוקדו ושמן חמניות ולהשלים את החוסרים עם אומגה 3+6, פרוביוטיקה, ברזל ואבץ. תוסף תזונה נוסף שתומך בתהליך הריפוי הוא HR Growth מבית הומאוטריט, שמעודד את שיקום וצמיחת הזקיקים מחדש והוכח במחקר קליני כיעיל בשימוש קבוע של חצי שנה.

חשוב לדעת: התנהלות מול ביטוח לאומי והחזרים מקופת חולים

מדינת ישראל מכירה בחולים במחלות אוטואימוניות שונות וביניהן אלופציה אראטה, במופעים של אלופציה טוטאליס או אלופציה אוניברסליס (כלומר התקרחות מלאה של הקרקפת או שיער הגוף והפנים). להלן הזכויות של חולים אלה בעמידה בקריטריוני המוסד לביטוח הלאומי:

  • קבלת 20% נכות רפואית (מתן קצבה קבועה)
  • קבלת החזר על רכישת פאה אחת לכל שנתיים ועד לתקרה שנקבעה לכך.
  • מימון הטיפול התרופתי עד לתקרה חודשית, בכפוף לקביעת הסובלים מאלופציה טוטליס/ אוניברסליס כחולים כרוניים המטופלים בתרופת מרשם אחת לפחות שנמצאת בסל הבריאות לפרק זמן של חצי שנה רצופה ומעלה.
  • אבחון וטיפול פסיכולוגי רפואי או שיקומי בקופת החולים, ככל שהתפתחו בעיות נפשיות על רקע המחלה.
  • קבלת סל טיפולים פסיכותרפיים.

ולמרות הכל, אפשר לחיות עם זה

אלופציה אראטה מזמנת לא מעט אתגרים פיזיים ונפשיים לסובלים ממנה, אבל אפשר לנהל עמה שגרת חיים עשירה, חיובית ואיכותית שאינה פחותה מזו של כל אדם אחר. שמירה על שגרה תזונתית מאוזנת, בקרה רפואית טובה וגם חיזוקים רגשיים כשצריך תסייע לכם לאורך הדרך ותעניק לכם את הרוח הגבית הנדרשת כדי להתמודד ולהתגבר.

שאלות נפוצות:

זוהי מחלה אוטואימונית המתבטאת בתקיפה מכוונת (אם כי הסיבה לכך אינה ידועה) של זקיקי השערה וחיסולם. כתוצאה, נגרמים כתמי התקרחות בולטים על הקרקפת ולעתים גם אובדן של שיער הפנים והגוף.

כן. המחלה יכולה ללבוש בכל "מתקפה" צורה ועוצמה שונות ולהופיע בתקופות שונות לאורך החיים, גם במרווחים של שנים מהתפרצות להתפרצות.

לא בהכרח. יש מקרים שבהם אלופציה אראטה נשענת על מרכיב תורשתי כלשהו, אך רוב המופעים שלה משוללים כל קשר ומופיעים ספונטנית.

רק בהופעת נשירה מוגברת המתבטאת בכתמי התקרחות או אובדן שיער הגוף והפנים ניתן לאבחן בוודאות שמדובר באלופציה אראטה.

בדרך כלל כן. רוב הסובלים יחוו התקרחות שנמשכת כשנה אחת ולאחריה ריפוי והתחדשות בצמיחה.

ניתן לטפל במחלה באופן תרופתי, באמצעות סטרואידים או תרופות לדיכוי המערכת החיסונית. במקביל חשוב לנהל גם שגרה תזונתית בריאה ומאוזנת ולכלול בתוכה תוספי תזונה הכרחיים.

יש קשר בין מחלות פנימיות רבות למופעים אפשריים של אלופציה אראטה וביניהן מחלות מעיים כרוניות, מחלות אטופיות (אסתמה, נזלת אלרגית, אטופיק דרמטיטיס), דלקות פרקים, סוכרת סוג 1 ועוד.

כן, אך רק בשני תתי הסוגים הקשים של המחלה: אלופציה טוטליס ואלופציה אוניברסליס. במקרים אלה יינתנו 20% נכות.

אלופציה אראטה

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

עיסוי הקרקפת

עיסוי הקרקפת

זה לא סתם טרנד – כי השמועות מספרות שמדובר על שיטה לעידוד צמיחת השיער, זאת לצד יתרונות נוספים – נכון, מדובר על עיסוי קרקפת. זה

קרא עוד »
מגנזיום

מגנזיום ונשירת שיער

האם ידעתם שנשירת שיער יכולה להיגרם ממגוון רחב של סיבות? ובכן, לא רבים יודעים זאת, אך אחת הסיבות לנשירת שיער, נובעת ממחסור במגנזיום (שנחשב למינרל

קרא עוד »
נגישות