התקרחות אצל נשים

שיער על המסרק - התקרחות נשית

פורמולה טבעית ייחודית להצמחת שיער ומניעת נשירה שיעילותה הוכחה במחקר קליני!

התקרחות אצל נשים נחשבת שכיחה, אך זה לא באמת מעודד אף אחת. הרצון להשיב את הצמיחה השופעת והבריאה ככל שהנשירה מחריפה גובר ואיתו גם הצורך לנסות מגוון פתרונות כדי לבלום את הבעיה. אז מה באמת כדאי וצריך לעשות? כדי לגלות, נצטרך תחילה לבדוק מהם הגורמים להתקרחות ולטפל גם בהם.

מה גורם להתקרחות נשית?

התקרחות בקרב נשים יכולה לכלול מופע פתאומי מאוד, המתבטא בנשירה מסיבית ללא צמיחה מחודשת של השורשים. אך קרוב לרבע מכלל הנשים עד גיל 40 יחוו דווקא התקרחות הדרגתית. כל אחד משני המקרים צפוי להיגרם ממספר נסיבות אפשריות:

מתח נפשי מוגבר

ידוע שמתחים ולחצים משפיעים על חוזק שורשי השיער ולפיכך משפיעים על צמיחתם. אלא שבקרב נשים, מדובר דווקא בסיבה השכיחה והמובהקת מכל, שעשויה לגרום לאובדן הצמיחה גם כעבור חצי שנה ויותר מאותו אירוע או משבר רווי מתחים.

מחלות ובעיות בריאותיות

קבוצות תרופות המשמשות לטיפול בבעיות לבביות, סרטן, יתר לחץ דם או אפילו דיכאון עשויות לגרום לנשירת שיער ולצידן גם טיפולי כימותרפיה או בעיות בתפקוד בבלוטת התריס. גם מחלות אוטואימוניות שונות מאמיה ועד קוליטיס עשויים להשפיע על צמיחת השיער ולגרום לדלדול משמעותי שלו לטווח ארוך.

עודפים הורמונליים

מחקרים מצביעים על קשר בין נטילה ארוכת-טווח של גלולות למניעת הריון להתקרחות נשית, דבר שנגרם כתוצאה משינוי המאזן ההורמונלי אצל נשים שרגישות לכך באופן מוגבר. שדה המחקר הקליני מצביע גם על צריכה מוגברת (עד כדי עודפים חמורים) של ויטמין A כגורמת להתקרחות, עודפי הורמון DHT המשבש את פעילותו של אנזים אלפא 5 שמצוי בקרקפת (ואמור לספק כמות חמצן ודם תקינים לזקיקי השערה) וכמובן שינויים הורמונליים כתוצאה מהריונות ולידות ותקופת גיל המעבר.

חוסרים תזונתיים

אם "אנחנו מה שאנחנו אוכלים", הרי שלא בכדי משפיעה התזונה שלנו על מראה העור, הציפורניים, הפנים וכמובן השיער. מחסור בחלבון, רמות ברזל נמוכות ותפריט יומי דליל בוויטמינים ומינרליים חיוניים עשוי לחולל השפעה על מבנה וחוזק השיער בטווח הארוך ולגרום להיחלשותו ונשירתו, עם עיכוב יחסית גדול בצמיחה החדשה.

וכמובן, גנטיקה

רקע תורשתי של התקרחות מלמד על התקרחות פוטנציאלית גם בדורות הבאים. מדובר בסוג ספציפי של התקרחות הקרוי "אלופציה אנדרוגנית" והוא נחשב להתקרחות הנפוצה ביותר בקרב גברים. אבל לעומת גברים הסובלים מהתקרחות גנטית שתתבטא בנסיגת קו השיער הקדמי, אצל נשים חלה התרחבות יחסית ב"שביל האמצע" שבקודקוד הראש ודלילות יחסית של השיער כולו.

אישה שמציגה מסרק עם שיער שנשר

סוגי התקרחות נשית

בשל נסיבות ההתקרחות המשתנות, ניתן לסווג את ההתקרחות והנשירה בקרב נשים לכמה סוגים נפרדים:

  • קרחת אזורית/ נשירה מוקדית (אלופציה אראטה) – מדובר במחלה אוטואימונית יחסית נפוצה, שבה חלה נשירה פתאומית באזור ספציפי שיוצר כתם עגול וקירח.
  • אנגן אפולביום – נשירה עקב טיפולים רפואיים כמו כימותרפיה והקרנות, בהם קווצות השיער שנמצאות בשלב הצמיחה נושרות ללא דילול מקומי.
  • התקרחות צלקתית – אובדן שיער שלא באופן תורשתי, כתוצאה ממצב דלקתי שפגע בזקיקי השיער וגרם להחלפתם ברקמות צלקת. התקרחות זו יכולה להתבטא במופע ראשוני עקב דלקת או במופע משני עקב פגיעה חיצונית כמו חבלה, זיהום, כוויה וכו'.
  • טלוגן אפולביום – סוג הנשירה הנקשר לשיבושים הורמונליים, למשל לאחר הלידה או במהלך גיל המעבר.
  • נשירה על רקע נפשי – טריכוטילומניה היא הפרעה כפייתית שמתבטאת בתלישה תדירה של השיער ובאופן יזום.
  • התקרחות נשית – התקרחות "טבעית" שמתרחשת עם הגיל (בדרך כלל מגיל 40 ואילך) ובאופן הדרגתי, כך שצמיחת השיער הולכת ומתמתנת ויוצרת מראה דליל ונפח מצומצם שלא מכסה את כל הקרקפת.

להיפטר מהקרחת: כל אפשרויות הטיפול

כיום הודות לטכנולוגיה ולהתקדמות הרפואה והמחקר, ניתן לטפל ברוב בעיות ההתקרחות הנשית בהצלחה יתרה. הנה כמה שיטות טיפול טובות שאפשר ליישם, מומלץ לפי הסדר שבו הן מופיעות (וכך אם הפתרונות הפשוטים לא צלחו, תמיד אפשר להמשיך לפתרון הבא):

אבחון אצל רופא, וטיפול באמצעות תרופות

מכיוון שכל התקרחות ונשירת שיער תכיל נסיבות משלה, כדאי לגשת בשלב הראשוני לאבחון רפואי ולבצע בדיקות כלליות לסקירת חוסרים בדם, ניטור פעילות לבבית (מחלות לב משפיעות על צמיחת השיער פעמים רבות), שיבושים הורמונליים, בעיות מטבוליות וכו'.

אם אכן קיים מצב בריאותי שמצדיק טיפול, תקבלו מרשם מתאים. הרופא יוכל לצייד אתכם גם בתרופה בשם פרופסיה אם קיימת בעיה בהורמון ה-DHT שמשפיע על צמיחת הזקיקים או תרופה אנטי אנדרוגנית לנשים עם תסמיני התקרחות כתוצאה מבעיות עור או שיבושים הורמונליים.

אופציה נוספת היא לרכוש בחנויות הפארם תמיסת מינוקסידיל (ללא צורך במרשם רופא, אך תמיד כדאי לקבל את המלצתו טרם הטיפול), שמעודדת את צמיחת השיער בתהליך של כ-15-16 שבועות.  

פתרונות מאימא טבע

זה הזמן להתחיל לשפר את בריאות הגוף והקרקפת על ידי שיפור התזונה היומית, הכנסת יותר ויטמינים ומינרליים חיוניים לתפריט (גם בעזרת תוספי תזונה) ואם ניתן גם מדיטציה או תרגולי מיינדפולנס כבסיס יעיל להפחתת מתחים ולחצים.

כבסיס לאיכות חיים מטיבה, משוללת לחצים וחשיפה גבוהה יותר לתחלואה (המתבטאת כידוע לא פעם בפגיעה בשיער), אפשר להשתמש בצמחי מרפא ובתרופות סבתא (כמו מסיכות שמן קיק לשיער), רפואה משלימה כמו דיקור או רפלקסולוגיה וכמובן עיסוי קרקפת – בעשר אצבעות או עם מכשיר רטט אפקטיבי לשיפור זרימת הדם. 

תוספי תזונה והקפדה על תזונה איכותית

הקפדה על תזונה טובה יכולה לתרום לעידוד צמיחת השיער. עם זאת, טוב לדעת שכיום קיימים תוספי תזונה ייעודיים שמטרתם לעודד את צמיחת השיער, כשאחד מהם הוא תוסף התזונה של חברת הומאוטריט, HR GROWTH. מדובר על תוסף תזונה שעשוי מרכיבים טבעיים, ויעילותו הוכחה במחקר קליני.

השתלת שיער: לא רק לגברים

למרות שהשתלות השיער נפוצות יותר בקרב גברים, אין זה מפתיע לגלות שנשים רבות מעוניינות בכך גם כן. השתלת השיער מהווה פתרון אסתטי קבוע, המבוסס על שימוש בזקיקים בריאים מאזור גוף אחר והשתלתם באזורים הקרחים על הקרקפת.

ומה לגבי פתרונות זמניים?

"הצרה" עם כל אחד מהפתרונות שהצגנו עד כה, היא פרק הזמן שחולף מרגע הטיפול ועד שהתוצאות מתחילות להופיע. מה עושים עד אז כדי לטשטש את מראה השיער החסר?

  • פאה איכותית או תוספות שיער
  • רכישת אבקה לטשטוש בגוון הטבעי שמכסה את האזור הקירח
  • הדמיית שיער שבמסגרתה מציירים על הקרקפת בצבעים מינרליים (מיקרופיגמנטציה – בדומה לשיטת המיקרובליידינג והאיפור הקבוע)
  • אבקות חלקיקי קרטין לפיזור על השיער ויצירת מראה עבה וצפוף יותר

אפשר לבחור בכל אחת מהאפשרויות הללו ובעוד רבות אחרות, לפי מה שמתאים ונוח לכל אחת.

סובלת מהתקרחות? אפשר לטפל בזה!

עם שלל הפתרונות המוצעים שכבר הוכחו כמוצלחים לטווח ארוך, ניתן לשקם את מראה ונפח השיער האבוד ולעודד צמיחה מחודשת. שגרת טיפוח ובריאות תקינה היא הקו הראשון לבלימת הבעיה, כאשר ניתן לנסות ולטפל בה גם בעזרת טיפול תרופתי, אמצעים טבעיים או קוסמטיים.

שאלות נפוצות:

בעוד שנשירת שיער עשויה להיות מצב זמני המתבטא בדלדול השיער ואובדן הנפח הטבעי, התקרחות מהווה מצב של הרס זמני או קבוע בזקיקים המונע צמיחה בכלל.

הגורם העיקרי בקרב נשים הוא מתח וחרדה על רקע נפשי או חוויה של טראומה ומשבר. גורמים שכיחים נוספים הם גנטיקה, בעיות בריאותיות וחוסרים תזונתיים שפוגעים בקצב ובטיב הצמיחה.

עולם הטיפולים הטבעיים כמו תוספי תזונה, דיקור ותכשירי סבתא הוכחו כיעילים הן לבריאות הקרקפת ולהפגת מתחים. במקביל ניתן לנסות טיפול תרופתי או לפנות לפתרונות הרפואה האסתטית כמו השתלת שיער.

בהחלט. שיטות ההשתלה הנהוגות כיום מתאימות לגברים ולנשים גם יחד, ללא הבדל.

מסכות שיער המבוססות על שמן ארגן, שמן קיק ועיסוי הקרקפת, תוספי תזונה לחידוש מאגרי הוויטמינים והמינרליים וגם טכניקות הרפיה כמו מדיטציה להפחתת מתחים יסייעו לתהליך התחדשות השיער ולגירוי מחדש של זקיקי השערה במקומות הבעייתיים.

שיער על המסרק - התקרחות נשית

שאלות? אנחנו כאן לענות

מאמרים נוספים באותו נושא

טיפולים בהתקרחות: אדם קירח מסתרק

טיפולים בהתקרחות

נשירה מוגברת, שיער דקיק, שביר ודליל מובילים לא פעם להתקרחות. אבל האם יש מה לעשות עם זה? מיד תגלו אילו טיפולים בהתקרחות נחשבים ליעילים ביותר

קרא עוד »
התקרחות אצל ילדים

התקרחות אצל ילדים

התקרחות אצל ילדים נחשבת לתופעה לא נפוצה במיוחד, אך בהחלט קיימת. למעשה, כ-5% מהמטופלים בגילאי 3-17 צפויים להגיע לפחות פעם אחת לרופא העור ולהלין על

קרא עוד »
איש קירח חושב על הדמיית שיער

הדמיית שיער

התקרחות כתוצאה מצלקות, כוויות, תאונות, מצבים רפואיים או פשוט מכוח הגנטיקה, זוכה כיום למענה יעיל דרך עשרות פתרונות. אחד המעניינים מבניהם הוא הדמיית שיער, שפותרת

קרא עוד »
נגישות